Leiderschapsontwikkeling: van ego naar eco

In een leiderschapstraject ervaren deelnemers de kracht van natuurlijk leiderschap door de handen uit de mouwen te steken op een biologische boerderij.

Effectief sturing geven in deze sterk veranderde maatschappij stelt nieuwe eisen aan managers. Als manager, teamleider, projectleider of bestuurder wordt er veel van u gevraagd en leeft u wellicht met vragen als:

  • Hoe inspireer ik de mensen met wie ik werk?
  • Hoe ga ik om met lastige mensen?
  • Op welke manier speel jij in op de vraag vanuit opdrachtgever/bestuur/hogere management om je in te zetten als een manager, om te beheersen. Terwijl je merkt dat professionals aansturen om ze te beheersen niet werkt.
  • Hoe zorg ik voor een evenwicht tussen zorg en exploitatie van mijn hulpbronnen (collega’s, opdrachtgevers)?
  • Hoe ga ik om met een werkomgeving die continu verandert?

Aanpak leiderschapsontwikkeling
U ontdekt uw manier om op een natuurlijke manier leiding te geven aan uw team/organisatie. ACORE coaching maakt hierbij gebruik van de metafoor van de biologische boer: wat maakt zo’n boer nu zo succesvol en gezond? Wat gebeurt er in de tuin en organisaties zonder het te ‘managen? Hoe gaat de boer om met onkruid en hoe gaat u om met lastige collega’s? Hoe dealt de boer met de complexe (weers) omstandigheden en hoe gaat u om om met de complexiteit in het dagelijkse werk? Hoe creëert u een stevige en gezonde basis voor jouw werkomgeving?

U werkt actief mee op de biologische boerderij en observeert de processen op de boerderij én tegelijkertijd uw eigen processen. U gaat op zoek naar parallellen tussen de interventies die de biologische boer pleegt en uw interventie mogelijkheden als natuurlijk leider. U komt daarbij wisselende (weers)omstandigheden tegen, uw ziet dat u eerst zaait en daarna pas kunt oogsten en u ervaart dat voor groei ook rust en warmte nodig zijn.

Wat levert deze aanpak op?

  • effectief en succesvol natuurlijk leiderschap
  • vertrouwen om los te laten en ruimte te geven
  • toegerust om leiding te geven in snel wisselende omstandigheden

Het gaat hier om een nieuwe vorm van management development. De ontwikkeling van natuurlijk leiderschap is een ontwikkeling die gaat van egocentrisch naar ecologisch leiderschap. Waar de egocentrische de illusie heeft, dat hij/zij de wereld betekenis geeft, gaat een ecologisch leider er vanuit dat de wereld hem/haar betekenis geeft. Door de processen en principes van de ecologische boerderij aan de levende lijve te ervaren leert u vanuit vertrouwen loslaten en ruimte te geven, zodat u en uw mensen kunnen manoeuvreren in de sterk wisselende werkomgeving. U bent toegerust om leiding te geven op een manier die past bij deze tijd.

© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen