Snoeien om te bloeien!

Dromen over waarde

De winter heeft zijn intrede gedaan op de biologische boerderij Landjuweel de Hoeven. Er staan nog maar een paar gewassen op het veld. Het land is in rust en het meeste werk vindt binnen plaats.

Ook wij trekken naar binnen in wintertijd. We maken het binnen gezellig en steken een extra kaarsje aan. En plotseling wordt je je bewust van de enorme drukte in je bestaan. Zowel op je werk als thuis. Je loopt jezelf voorbij. Weliswaar vaak vanuit de goede bedoelingen, dat dan weer wel. De grote vraag is: wat ga ik anders of zelf – minder – doen. Wat ga ik snoeien?

Keuzes maken

Laten we eens kijken hoe er op de boerderij omgegaan wordt met snoeien. Net als bij jou is het in de winter voor de meeste bomen en struiken ook de tijd om te snoeien. Op Landjuweel is er een prachtige haag gemaakt met zowel lage struiken als hogere bomen. Deze haag is een natuurlijke bescherming voor de tuinderij, tegen de vaak waaiende (noord-)westenwind. Echter, als de haag te vol is, is de toegang tot de tuinderij ondoordringbaar en is er geen ruimte voor groei in de haag. Tijd om te snoeien.

Als je echter gaat snoeien met de nietsontziende haast van alledag, dan belemmer je juist de gezonde groei van de haag. Zonder na te denken snoei je in het wilde weg. De kunst met snoeien is dat je allereerst met een zekere afstand naar de haag moet kijken alvorens de zaag en de snoeischaar ter hand te nemen. Vanaf een afstand kun je duidelijk zien welke van de struiken en bomen nu extra groei- en bloeikracht nodig hebben. Welke activiteiten in je leven geven jou veel energie, waar ‘groei’ jij nu echt van? Laat die dan overeind en snoei de daaromheen gegroeide activiteiten.

We weten het allemaal: snoeien met een botte zaag is een regelrechte ramp. Het kost niet alleen erg veel kracht, maar het beschadigt ook de te snoeien boom. Zorg dus dat je zaag scherp is. Zorg voor een scherp beoordelingsvermogen en maak vandaar uit heldere keuzes in wat je wel en wat je niet blijft doen. Hoe lastig de eerste zaagsnede ook is: als je zaag scherp is, dan gaat de rest vanzelf.

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen