Ook in barre tijden kan er geoogst worden

geoogste prei

Het regent en het is koud. De winter heeft zich aangediend op de biologische boerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. In afwachting van mijn coachklant vraag ik tuinvrouw Christa welke klus er aan de orde is. Stiekem hoop ik op één van de veel binnenklussen die er in de winter zijn. Immers, als de (groei)omstandigheden slecht zijn, is er binnen werk aan de winkel. Buiten op het land staan nog slechts een paar – winterharde, crisis bestendige – gewassen. Eén daarvan, de prei, mogen we gaan oogsten. Een zeer passende opdracht: ook mijn klant is ondanks de barre economische omstandigheden begonnen met oogsten.

 

Shit Happens: de waarde van lastige situaties

Vincent, de klant die met veel enthousiasme aan het prei oogsten slaat, is een jaar geleden bij me gekomen. Hij is adviseur en heeft het idee dat er meer in hem zat dan er uitkomt. Hij wil zich meer als senior opstellen, zodat hij een nieuwe adviestak kan ontwikkelen. Met veel enthousiasme begint Vincent het coachtraject. Maar na een paar keer komt er een grote verandering in zijn werkomgeving. Het bedrijf wordt overgenomen en de cultuur slaat om: van een – op vertrouwen gebaseerde sfeer, naar een – op wantrouwen gebaseerde sfeer. Met veel controle systemen en woede uitbarstingen van zijn nieuwe baas tot gevolg. Vincent ziet de situatie een tijdje aan, maar besluit dan, na vele frustraties, voor zichzelf te beginnen. En hoe! Vol enthousiasme, weer volledig in zijn kracht, start hij. Het moment dat we de prei oogsten is het moment om terug te blikken op een bewogen jaar. Inmiddels heeft Vincent, ondanks de crisis, zijn eerste betaalde opdrachten binnen en straalt hij als nooit tevoren.

 

Leiderschap les van de biologische boerderij

Alhoewel we vaak denken dat er alleen in het najaar geoogst kan worden, wordt er op de boerderij bijna het hele jaar door geoogst. Echter de oogst in de winter is slechts beperkt tot winterharde gewassen zoals prei, boerenkool, spruitjes. In de winter is het meeste werk ‘binnen’ te verrichten. Realiseer je dus dat in koude, barre omstandigheden de meeste winst ‘ binnen’, bij jezelf, te halen is. Alleen producten, diensten en acties die voldoende ‘winterhard’ kunnen wel geoogst worden. Dat zijn activiteiten waarin je als professional en organisatie volledig in je kracht staat. Probeer nieuwe dingen pas uit, als het voorjaar begint te worden.

 

Deze blog is gepubliceerd op de site van NieuwOrganiseren

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen