Managementlessen van de boerderij

Gooi die spreadsheets weg en stap met uw voeten in de modder.
De beste leiderschapslessen leert u op de ecologische boerderij.

Omgaan met lastige medewerkers, wel of niet snijden in de organisatie, beloningsbeleid en verzuimpreventie. Het komt allemaal aan de orde in de workshop ‘De manager als tuinman´ van landbouwkundige Oscar Jansen. Jansen laat managers, projectleiders en professionals de kracht van natuurlijk leiderschap ervaren. Locatie: een ecologische boerderij in de buurt van Zwolle.

Het is even wennen, een management training waarvoor je niet je maatpak maar je rubberlaarzen aantrekt. Geen bedompt zaaltje in een hotel langs de snelweg, geen powerpointpresentaties en al helemaal geen gladde managementgoeroe. Oscar Jansen ontvangt zijn ‘leerlingen’ in trui, spijkerbroek en stevige schoenen. Bij deze workshop gaat het om de inhoud. Niet lullen maar poetsen. Deelnemers moeten niet bang zijn om hun handen vuil te maken.

Herman Wijffels

Als je er even over nadenkt is de boerderij misschien wel de meest logische plek voor een managementtraining. Het boerenbedrijf is het oudste bedrijf van Nederland en de boer dus de oudste manager. Zoals moderne managers te maken hebben met de conjunctuur, heeft de boer rekening te houden met de seizoenen. Een boerenbedrijf leiden is meer dan een beetje in de tuin werken. Het is vooruitplannen, kansen en bedreigingen signaleren, de omgeving in de gaten houden, tegenslagen incasseren en omgaan met onverwachte wendingen zoals een plotselinge weersomslag. Daarnaast is het van cruciaal belang dat mensen, dieren en planten gezond blijven. Econoom en hoogleraar duurzaamheid Herman Wijffels zegt over de workshop: “Ik heb persoonlijk ervaren hoe krachtig en effectief de werkwijze van Oscar Jansen is. Het werken op de ecologische boerderij laat op een heel concrete manier zien, wat nodig is in organisaties.”

Die concrete manier is een combinatie van denken en doen. Jansen begint met deelnemers hun leiderschapsvragen te laten formuleren. Met die vraag in gedachten wordt een passende klus gevonden en gaan de managers aan de slag op de boerderij.

Lees verder

Tekst: Marjolein Niestad
Bron: Management Team online

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen