Langdurige arbeidsrelatie: Aspergeteelt

De vreemde praktijken op het kantoor bij Amazon zetten Oscar Jansen aan het denken. Investeren in een langdurige relatie kan op het land en op de werkvloer.

Amazon.com

Van ego naar eco

Het is een prachtige zomerdag op de biologische zorgboerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Al onkruid wiedend tussen de lange staken van de aspergeplant dacht ik aan het krantenbericht over de werkcultuur van Amazon. Ze schijnen er klikapps te hebben om een collega ‘erbij te lappen’. Er zijn spijkerharde evaluaties, ‘s nachts doorwerken is normaal en er zijn continu reorganisaties. En dat alles om de absolute top te halen.

Met als consequenties: huilende mensen, intriges en een gestage uittocht van veel – versleten – mensen. Slechts weinigen houden het er lang vol door het strakke regime van continu presteren, afrekenen en nog meer Angelsaksische managementinstrumentarium.

Van ego naar eco

We weten dat er veel meer organisaties op deze manier de top halen. Het idee dat je vanuit macht, vanuit het ego van de leider, de resultaten kunt organiseren werkt niet in een continu veranderende werkelijkheid. De resultaten zullen er misschien nog wel zijn, maar de bij-effecten, uitgeputte medewerkers en grondstoffen zullen het schip de wal doen keren. Dit zal toch een keer moeten stoppen omdat de assets, mens en middelen, uitgeput zijn.

Kan je ook op een andere manier met je mensen omgaan? Een manier die zorgt dat ze jarenlang blijven bloeien en groeien en tot prachtige resultaten komen? Ik realiseer me, zo tussen bloeiende aspergestengels in, dat juist de asperges op de biologische boerderij het antwoord zijn. Allereerst heeft dat te maken met de instelling van de leider in de organisatie: de biologische tuinvrouw, Christa. Zij is – letterlijk- het voorbeeld van een ecologisch leider. Deze type leider heeft een grondhouding die ervan uitgaat dat de omgeving betekenis geeft aan de leider. Zonder gezonde omgeving, geen gezond bedrijf en dus geen succesvolle leider. Christa investeert dan ook veel in een gezonde basis voor groei: een gezonde bodem.

Blijvende resultaten: op tijd stoppen!

Om jarenlang plezier te houden van haar medewerkers, in dit geval de asperges, kiest Christa ervoor om geduld te hebben. Ze geeft de plant drie jaar de tijd om van zaadje tot volgroeid gewas te groeien. Na drie jaar wordt er pas geoogst. In die tijd worden de jonge asperges zeer goed verzorgd. Het begint al met een goede bodemstructuur en goede bemesting. Ongewenste elementen, onkruid in dit geval, worden consequent, met aandacht, verwijderd. Dit jaar was het eerste jaar van de oogst. Wat opvallend was dat er niet tot op de laatste kilo werd doorgeoogst. Hoe mooi de omzet ook was geweest. Nee, er wordt op tijd gestopt met oogsten. Om ervoor te zorgen dat de planten zich weer, via het zonlicht van de (na)zomer kunnen opladen om volgend seizoen weer heerlijke asperges op te leveren. En dat zo 15 groeiseizoenen lang.

Dat is nog eens investeren in een langdurige relatie met je medewerkers die tot prima resultaten leidt!

 

Deze blog is ook geplaatst op de site van nieuworganiseren.nu

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen