Woelige tijden? Onkruid eruit!

Voor groei is rust nodig

Coach locatie Zwolle Landjuweel de Hoeven in Dalfsen

Coach locatie nabij Zwolle Landjuweel de Hoeven

Het is merkbaar winter op de biologische boerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. De wind is ijskoud en waait stevig. Zoals zo vaak in de winter is er buiten op het land weinig te doen: er staan nog maar een paar – winterharde- gewassen zoals de spruitjes en de boerenkool te wachten om geoogst te worden. Voor de rest is het land in rust. Deze rust is broodnodig om voor voldoende groeikracht te zorgen om volgend jaar weer wekelijks zo’n 150 gezinnen van groentepakketten te voorzien. Zonder rust, geen groei. Hoeveel rust gunt u zichzelf en uw organisatie?

Buiten koud? Binnen aan het werk!

In de winter, als de (weers)omstandigheden voor groei slecht zijn,  is er op de boerderij ‘binnen’ het meeste werk aan de winkel. Schoffels worden geslepen en plannen voor het volgende jaar worden gemaakt. Dicht bij de warmte van de kachel, die binnen heerlijk brandt. Wat doet u als uw omstandigheden ongunstig zijn? Stug ‘buiten’ door blijven buffelen en druk bezig zijn met de buitenwereld? Of u zich realiseren dat er ‘binnen’ werk aan de winkel is? Tijd voor reflectie en kunt u uw persoonlijk instrumentarium gaan ‘aanscherpen’, door u bijvoorbeeld te scholen of een coachtraject te volgen. Of u gaat plannen maken voor een nieuwe start.

Leiderschap les

Ook in de kille en gure omstandigheden van vandaag ga ik het liefst binnen aan de slag, maar er staat mij echter een bekende klus op het land te wachten: voor de zoveelste keer mag ik de kweek, een hardnekkig onkruid, verwijderen. Met enige tegenzin ga ik aan de slag. Ook tijdens het groeiseizoen heb ik regelmatig deze klus gehad. Het is een pittig werkje. De kweek, met zijn lange wortels is, tussen het groeiende gewas, slecht zichtbaar en is lastig los te maken uit de bodem.

Maar dit keer is het compleet anders. Ik ga aan de slag op een plantbed dat omgewoeld is. Het is klaargemaakt voor de winterrust. De kweek is prima zichtbaar en met speels gemak haal ik het eruit. Hierdoor realiseer ik me opnieuw dat voor alles er een juist tijdstip is. Voor het weghalen van dit het ongewenste, de kweek, is het tij dom te wachten op woelige tijden. Als het koud is, de groei tegenvalt en er de neiging is om naar binnen te gaan, is het ook tijd om af en toe de kou te trotseren en buiten in een omgewoelde bodem, het ongewenste eruit te halen.

Deze column is gepubliceerd op de Nieuworganiseren blog

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen