Fouten voor natuurlijke groei

Fouten en lastige zaken worden in een organische organisatie niet weggestopt, maar dienen juist als voeding voor toekomstige groei

Deze column is gepubliceerd door Nieuw Organiseren

Warm aangekleed loop ik met een manager van een bank over de ecologische boerderij. Ik begeleid hem bij zijn groeiproces. Het is eind januari, het is koud, maar het voorjaar is voelbaar. Tijd om de compost over het land te verspreiden. Compost zorgt voor voeding en een goede bodemstructuur. Als hij bij de composthoop staat en ziet wat de oorsprong van de compost is, zegt hij: ‘Wat een zooitje.’

Ja, de basis van compost zijn oogstresten en onkruid. De basis van groei op de ecologische boerderij is: verteerde ‘fouten’ en lastige zaken. Zo laat deze organische organisatie zien dat het verstandig is om fouten en problemen niet uit het systeem te gooien, maar juist bij de kop te kappen. Door het negeren van fouten en problemen in organisaties ontnemen we elkaar leermomenten en groeien we niet als professionals.

Zelfstandige medewerkers

De ecologische boerderij is een voorbeeld van een gezonde en succesvolle organisatie. Hoe worden in deze organisatie de medewerkers – de planten – gevoed? Het boeiende is dat niet de planten worden gevoed, maar de bodem. Er komt in deze organisatie geen externe input van buitenaf waaraan zij zich aan moet passen. Kunstmest, stress en bonussen zijn hier taboe. Met kunstmest groeien de planten weliswaar heel snel, maar ze worden eerder ziektegevoelig en vallen – letterlijk – eerder om. Immers, met de externe input worden de wortels gevoed. Deze wortelen minder diep, waardoor de plant (medewerker) niet goed geworteld is. Zelfstandige medewerkers zul je in organisaties die vooral met externe input werken, niet snel aantreffen.

Natuurlijk leiderschap

De natuurlijke leider van de ecologische boerderij grijpt ‘fouten’ (oogstresten) en lastige zaken (onkruid) juist aan om er iets waardevols van te maken. Lastige zaken en oogstresten worden in het systeem gehouden, op een hoop gegooid en met rust gelaten. Bij tijd en wijle wordt de composthoop omgezet. Er wordt via teambuilding en persoonlijke coaching aandacht besteed aan de zaken die niet goed zijn gegaan. En lastig gedrag van medewerkers wordt gezien als een signaal over hoe het met de persoon is.

Kortom, door reflectie op fouten en lastig gedrag wordt van iets ‘waardeloos’, iets waardevols gemaakt. Het leren van fouten en het aanpakken van lastig gedrag is de noodzakelijk voeding voor organisaties om werkelijke, langdurige groei te bereiken.

 

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen