Ego wordt Eco

Leer van een ecologische boer hoe je omgaat met complexe situaties in je organisatie.

Van managers wordt steeds vaker gevraagd te dealen met de complexiteit van het werken in en buiten organisaties. Alles lijkt met alles samen te hangen. Dat is uiteraard ook zo, maar in veel managementmodellen wordt de werkelijkheid versimpeld. Organisaties worden opgeknipt, en worden beleids-, zorg-, onderwijsprocessen en productieprocessen genoemd. En vooraf worden de resultaten, de ‘ outcomes’ alvast gedefinieerd. Er worden implementatiemodellen met strakke deadlines uitgerold en medewerkers worden afgerekend op de resultaten. In dit systeem wordt er vanuit gegaan dat de werkelijkheid maakbaar is. Dat de complexiteit stuurbaar is op een directe manier. Het is een egocentrisch systeem: we menen dat wij betekenis kunnen geven aan de werkelijkheid.

Dood in de pot

In veel gevallen is deze aanpak de dood in de pot, al dat opknippen en strakke deadlines. De werkelijkheid wordt tekort gedaan, professionals kunnen hun vak niet meer uitoefenen, klanten staan niet meer centraal en er ontstaat burn-out, bore-out en andere ziekten bij de medewerkers. Of ze gaan weg en gaan doen waar ze goed in zijn: zorg verlenen, adviseren, maar dan op eigen benen. Is er een alternatief? Hoe kunnen we omgaan met de complexiteit van alledag zonder dat we elkaar en de omgeving uitputten? Waar wordt er weer waarde aan de klant toegevoegd? Dé bron voor succes! Waar groeien en bloeien de mensen en leveren ze op een natuurlijke, bij zichzelf passende, manier de gewenste resultaten?

Kijk eens op het platteland

Dat wat je zoekt is vaker dichterbij dan je denkt. Kijk eens op het platteland. Daar is er een verandering opgetreden die interessant is. Er zijn steeds meer ecologische boerderijen die hun deuren openen. Letterlijk hun deuren openen: een ecologische boer sluit de buitenwereld niet buiten, maar sluit haar in. De – vaak complexe – werkelijkheid, het weer, de bodem, de vele verschillende gewassen,de stand van maan en de sterren, alles is van waarde en van invloed op de organisatie. Welke managementlessen kunnen we leren van de ecologische boer? In ieder geval de overgang van egocentrisch leiderschap naar ecologisch leiderschap: Leiderschap waarbij de omgeving betekenis geeft aan de leider. Doordat de leider een vakman is en weet hoe zij om moet gaan met de omstandigheden.

Management tip: Complexiteit is niet ingewikkeld zolang je maar accepteert wat er is. Ga dus niet tegen de natuur der dingen in, maar beweeg mee met wat er is.

Deze column is gepubliceerd op de site van Corporate Compassion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen