Adviseur P&O? Leer van de boerderij en laat je verrassen!

 Adviseur P&O aan het werk

Adviseur

Adviseur P&O? Volg de rechte lijnen, of niet.

Onder de stralende zon observeer ik een senior adviseur P&O die de handen uit de mouwen steken op biologische boerderij Amelis’Hof nabij Utrecht. Het toeval wil dat ze een echte P&O advies klus hebben toegewezen gekregen van de tuinder: het planten van venkel. Met het planten van de venkel, planten ze een concreet idee voor de toekomst.

Zoals zo vaak spiegelt het werken op de biologische boerderij haarfijn hoe een persoon in de eigen organisatie werkt. De adviseurs P&O gaat voortvarend aan het werk. De ‘manager’ van de tuin, de tuinder, heeft drie lijnen getrokken waarlangs de ideeën, de venkelplanten, uitgezet kunnen worden. “Dat komt wel goed”, denk ik enthousiast.

Afwijken van de strategie

Als ik na een tijdje weer langs kom, zit de P&O’er er een beetje beduusd bij. Ze is net tot de verrassende conclusie gekomen dat ze van de lijn waarlangs ze haar planten mocht uitzetten, is afgeweken. Ze is zelfs zover afgeweken dat ze haar planten in de lijn van haar collega aan het planten was. Als we samen een stap terug doen en ik haar vraag of ze dit proces herkent in haar werk dan is het een feest van herkenning. Niet echt een leuk feest, maar wel heel verhelderend.

Want wat is er gebeurd? Allereerst is ze met haar rug naar de uitgezette lijn, de strategie, aan het werk gegaan. Voor haar is dit heel herkenbaar: eigenlijk heeft ze het niet zo op met de grote lijn van haar organisatie. Dit noopt tot verder reflectie: wil ik hier nog wel werken? Daarnaast constateert ze dat ze, om het naast gelegen primaire proces – een plantbed met knoflook – niet in de weg te zitten, als vanzelf afgeweken is de grote lijn. Opnieuw herkenbaar voor deze adviseur P&O: ze vindt dat het primaire proces in haar organisatie, in dit geval zorg verlenen, altijd voorrang heeft. Ze wil de zorgverleners niet tot overlast zijn met haar ideeën en nieuwe plannen. Gevolg: ze wijkt af van de organisatie strategie én zit haar collega adviseurs in de weg.

Ze heeft de venkelplanten, met haar vizier naar de grote lijn en het primaire proces, eruit gehaald en opnieuw ingeplant. Een ervaring en een inzicht rijker.

Primaire proces en strategie

Houd als adviseur bij het adviseren van een organisatie zowel het primaire proces als de strategie in het vizier. Wees je bewust wat de grote lijnen zijn. Weeg af of je die ondersteunt en ga, rekening houdend met die grote lijnen én het primaire proces, aan de slag. Neem af en toe, zeker in het begin van het adviestraject, afstand om te zien of je nog op koers ligt en het primaire proces niet teveel voor de voeten loopt.

Deze column is gepubliceerd op de site van Corporate Compassion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen