Talentmanagement 2.0: Aspergeteelt

Leeg land

Gezonde bodem als basis voor gezond talentmanagement

Ze zijn er weer: witte asperges. Na lange tijd onder de grond vertoeft te hebben zien de asperges het daglicht. Het ontbreken van licht zorgt er overigens voor dat ze wit blijven. Dat u het maar weet. De witte asperges worden gezien als echte delicatessen. Echte toppers: de talenten van de tuinbouw om het zo te zeggen.

Laten we eens kijken hoe op de biologische boerderij deze talenten gekweekt worden. Misschien brengt dit nieuwe inzichten in talentmanagement?

Voeten in de aarde

Ik kijk mee over de schouder van Christa, tuinvrouw op biologische boerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Hoe gaat de kweek van asperges in zijn werk? Nou, dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Het duurt minimaal 2 jaar voordat de eerste talenten, asperges in dit geval, geoogst kunnen worden. In het eerste jaar worden, in kleine potjes, de zaadjes opgekweekt tot kiemplantjes. Het tweede jaar gaan ze in de grond om goed te wortelen en aan te sterken, voordat in jaar 3 de eerste oogst kan plaatsvinden. Dat is wat anders dan, bijvoorbeeld, de peultjes, die je in maart in de grond stopt en in de zomer al kunt oogsten.

Tijd en cultuur als sturing van talent

En, tijd, is niet het enige sturings mechanisme dat ingezet wordt. Ook een gedegen grondbewerking is een belangrijke groeivoorwaarde voor de asperges. In een gezonde levende bodem, met een goede balans tussen lucht, water en warmte groeien de asperges optimaal. Door als organisatie te investeren in een gezonde en levende cultuur met een juiste balans tussen inspiratie, gevoelens en ratio groeien talenten als kool.

Het was voor mij wel even zweten toen ik door Christa aan het werk werd gezet om met een riek op 20 centimeter diepte de ondoorlatende bodem laag te bewerken. En zo is het ook in organisaties: het is hard werken om te zorgen voor een goede cultuur. Maar na het zaaien, oftewel het binnen halen van de talenten, is er ook geduld nodig om de talenten te geven om zich goed te wortelen.

Talentmanagement

U zult misschien denken: wat een ontzettende moeite voor die asperges. Kan het niet wat minder intensief en sneller? Als ik Christa die vraag voor leg dan reageert ze enigszins verbaasd:”Nou, het is maar hoe je het bekijkt: de investering van 2 tot 3 jaar die we nu doen in het bereiden van een goede bodem en goede worteling van de asperges, weegt niet op tegen een oogstperiode van 15 jaar!”. Tja, daar had ik nog niet aan gedacht. Het is prachtig om te zien hoe dat ene kleine zaadje, alles al in zich heeft om voor 15 jaar oogst te zorgen. Dat is pas talentmanagement 2.0 !

Deze blog is ook geplaatst op de site van NieuworganiserenNU

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen