Resultaten oogsten

Het is 1 september: de meteorologische zomer is voorbij. De geoogste preiherfst is begonnen en het einde van het jaar komt in zicht.

Met de herfst is niet alleen de oogsttijd op de boerderij begonnen, maar ook in vele organisaties moeten de resultaten van een jaar hard werken zichtbaar worden. Immers, de planning moet, soms ten koste van alles, gehaald worden. Maar wat doe je als het oogsten van de resultaten lastig is? Als er allerlei externe omstandigheden zijn waardoor er nog geen resultaten geoogst kunnen worden?

Vastlopen in de realiteit
Laten we eens over de schouder van een natuurlijk leider pur sang meekijken: de biologische tuinvrouw Christa op Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Hoe zorgt zij dat de oogst binnengehaald wordt?

Het is nu de tijd van het oogsten van de aardappels. Alle signalen staan op groen. Niet alleen staat op de planning dat de aardappelen geoogst moeten worden, ook in de realiteit van alledag is het duidelijk dat de oogst kan beginnen. Immers, de bladeren van de aardappelplant zijn voldoende afgestorven en de aardappels zijn groot genoeg. Je zou dus zeggen: aardappeloogstmachine uit de schuur en oogsten maar! En het gaat ook fantastisch: de eerste twee rijen leveren prachtige resultaten op. De aardappels zijn super groot, regelmatig zit er eentje bij van bijna 500 gram. Maar dan, op een warme zomeravond, komt de regen met bakken uit de hemel. In een korte tijd valt er meer dan 20 millimeter regen. De volgende dag starten we met het oogsten, maar uiteindelijk loopt de machine vast in de natte bodem.

Resultaten oogsten: nu of nooit?
Herken je dat? Volgens de planning moeten de resultaten van je project nu, vandaag, binnengehaald worden. Maar, net als op de trekker op de boerderij, loop je soms vast in de realiteit. Wat doe je dan? Stug doorgaan en proberen toch de resultaten binnen te halen? Tuinvrouw Christa besloot om het machinaal oogsten te stoppen. Een trekker die vastloopt in de bodem is niet functioneel meer én tast de basis voor de oogst van volgend jaar, de bodem, teveel aan. Een trekker op een natte bodem resulteert in verdichting, waardoor de structuur verslechtert. En een slechte bodem zorgt voor slechte resultaten volgend jaar. Dus is het aanpassen geblazen: riek uit de schuur en de aardappels met de hand oogsten. Totdat de grond weer droog genoeg is om weer met de trekker het land op te gaan.

 

Deze blog is ook gepubliceerd op de site van nieuworganiseren.nu

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen