Resultaat door kracht van seizoenen: hard werken én rust

Je project, organisatie of carrière kent seizoenen. Maak daar gebruik van!

Op een prachtige herfstdag met volop zon en het rijp nog op de bladeren van de boerenkool, loop ik met de tuinvrouw over de tuinderij op de biologische boerderij Landjuweel de Hoeven in Dalfsen. Met haar armen over elkaar blikt ze tevreden terug op het groeiseizoen. Nu is er weer tijd om te reflecteren. Het meeste oogstwerk is achter de rug. Het resultaat is binnen.

Resultaten halen is niet vanzelfsprekend

Het continu behalen van resultaten is niet vanzelfsprekend. In projecten, organisaties en carrières lijkt het erop alsof er altijd, elk moment van het jaar, in elke fase van het project of carrière, resultaten behaald moeten worden. Steeds meer heerst er een resultaat verantwoordelijkheid. Toch wringt dat met de werkelijkheid, zoals die zich aan ons voordoet. Iedereen weet – van nature – dat we niet op alle succesfactoren invloed hebben. Wat kunnen we leren van de biologische tuinderij, een organisatie die – al meebewegend met de natuur – haar resultaten haalt en zo ruim honderd gezinnen van een wekelijkse groentepakket voorziet? En als geen andere organisatie in staat is zich aan te passen aan de wisselende (weers) omstandigheden en de seizoenen?

Crisisvaste producten of diensten

Op de biologische tuinderij wachten de prei, de winterwortelen en de boerenkool om geoogst te worden. Die zijn redelijk wintervast – oftewel crisisvast- en kunnen tot laat in de winter geoogst worden. De boerenkool wordt zelfs lekkerder als er vorst is geweest. Het is dus zaak om producten of diensten aan te bieden die crisis vast zijn.

Natuurlijk leren

Voor de rest is het op de tuin leeg en wordt de bodem rust gegund voor een nieuwe oogstjaar. Immers, zonder rust geen resultaat. Continu de bodem uitputten, zonder nieuwe voeding leidt tot improductiviteit. Maak van de nood een deugd en gebruik een rustige tijd, om terug te blikken en je te voeden met bijvoorbeeld nieuwe ideeën.

De bodem moet, voor de start van het nieuwe groeiseizoen, opnieuw gevoed worden. Dat doen ze op de biologische tuinderij met compost. De uitgeproduceerde gewassen en het onkruid zijn geruimd en afgevoerd naar de composthoop. Om – na vertering – als voeding te dienen voor volgend jaar. Het composteren in organisaties gaat over het natuurlijk leren: leren van zaken die minder goed gingen. Dus ‘fouten’ niet uit het systeem gooien, maar erop reflecteren en van leren. Een – soms gedwongen – rustige tijd in de organisatie is daar een prima moment voor een aantal compostsessies, oftewel coachsessies of intervisie.

Resultaat lessen

Realiseer je dat zonder rust en gerichte reflectie geen blijvende groei mogelijk is. Neem dus, net als de tuinvrouw, regelmatig de tijd om eens terug te kijken op het behaalde resultaat en kijk dan ook eens naar de zaken die minder goed gingen. Probeer van de minder geslaagde acties te leren, zodat ze je helpen voor een volgend groeiseizoen. En realiseer je dat de jaarlijkse cyclus van lente (start groei), zomer (volop groei en bloei), herfst (laatste oogst en oude zooi opruimen) en winter (terugblik, planning, instrumenten bijwerken/schoffels slijpen) deze cyclus ook voor een dag en een hele carrière geldt. Dus misschien ook gedurende een dag even rust nemen en na afloop stilstaan bij je resultaten en leerpunten?

Deze column is gepubliceerd op de site www.corporatecompassion.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar overzicht
© 2015 ACORE alle rechten voorbehouden
Linkedin Oscar Jansen Twitter Oscar Jansen